Teşvikler

Ticaret Bakanlığı tarafından sağlık turizmine yönelik verilen birtakım teşvikler bulunmaktadır.  Elbette bu teşviklerden faydalanabilmek için tamamlanması gereken çeşitli işlemler vardır. Prosedür kısmında bizimle birlikte çalışarak işlemlerinizi hızlandırabilir ve çalışmalarınıza odaklanabilirsiniz. Bakanlık tarafından sağlanan ilgili kararda desteklenecek faaliyetler ve içerikleri şu şekilde belirtilmiştir:

Marka tescili ve korunmasına ilişkin giderlerin desteklenmesine ilişkin başvurular, tescil ve koruma işlemlerinin tamamlanmasına müteakip en geç 6 ay içinde, sağlık başvuruları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından “Tescil ve Koruma Desteği Başvuru Belgeleri ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Bu madde kapsamında; markanın yurt dışında tesciline yönelik marka/patent bürosu hizmetleri, danışmanlık, markanın o ülkede başka bir şirket/kuruluş adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme giderleri ile markanın yurtdışında korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık ve diğer yasal giderleri desteklenir.Tescil yenileme giderleri destek kapsamında yer almaz.

Desteklenen Belge ve Sertifikalar Listesinde yer verilen belge, sertifika, ve akreditasyonlara ek olarak ön tanı merkezi ya da ofis açılışına veya işletmesine yönelik olarak temin edilmesi gereken belgelere ilişkin harcamaların desteklenmesi başvuruları, ilgili belgenin alınmasına müteakip en geç 6 ay içinde, sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından “Pazara Giriş Belgeleri Desteği Başvuru Belgeleri ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Bu madde kapsamında desteklenecek giderler şöyledir:
a) Müracaat ve doküman inceleme giderleri
b) Belgelendirme tetkik giderleri,
c) Belge kullanım ücretleri,
d) Zorunlu kayıt ücretleri,
e) Gözetim giderleri

Ülkemizde sağlık turisti, lisanlı sporcu veya spor takımı/kafilesi getirilmesine yönelik acentelere yapılan komisyon harcamalarının desteklenmesine ilişkin başvurular, ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren en geç 6 ay içinde sağlık kuruluşu veya konaklama tesisi tarafından “Acente Komisyon Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Acentecilik hizmetine ilişkin oluşturulmuş faturalarda, söz konusu faaliyetin niteliğinin belirlenebilir olması gerekir. Destek talebinde bulunan faaliyet ile fatura arasında ilişki kurulamaması durumunda söz konusu harcama kalemi desteklenmez. Ana hizmet tutarının en fazla %30’u oranındaki komisyon harcamaları destek kapsamında olup, anılan oranı aşan kısım için destek ödemesi yapılmaz. Sağlık kuruluşları için ana hizmet tutarının belirlenmesinde tedavi bedeli esas alınır.

Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının, Türkiye’ye gelen hastalara ülkemizde yerleşik sigorta şirketlerinden yaptıracakları komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası harcamalarına ilişkin destek başvurusu, ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren en geç 6 ay içinde sağlık turistini sigortalatan ilgili yararlanıcı tarafından “Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Sigorta harcamalarının desteklenebilmesi için; sigorta poliçesinin Türkiye’deki tedavi dönemini kapsayacak şekilde, sadece Türkiye’de gerçekleştirilecek tedavilere ve sadece Türkiye’ye yönelik seyahatlere yönelik olarak düzenlenmiş olması gerekir. Destek ödemesi her halükârda, hastanın sağlık kuruluşunda tedavisini müteakip yapılır.

Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının istihdam ettikleri personel için “İstihdam Desteği Ön Başvuru Belgeleri” ile birlikte Genel Müdürlüğe ön onay başvurusu yapılır. Ön onay verilmeyen personele dair giderler desteklenmez. Ön onay verilen istihdama ilişkin destek başvuruları sağlık kuruluşu veya sağlık turizmi aracı kuruluşu tarafından en az üçer aylık dönemler itibarıyla, ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren en geç 6 ay içinde “İstihdam Destek Ödemesi Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. “İstihdamı Desteklenen Personelde Aranan Nitelikler” de yer alan gereksinimleri haiz personelin istihdam giderleri desteklenir. Genel Müdürlük istihdam desteği ön onay başvurusunu; istihdama konu personelin eğitimini ve tecrübesini de dikkate alarak sonuçlandırır. Brüt ücret tutarı belirlenirken istihdam desteğinden yararlandırılan personele, ilgili ay içerisinde yapılan ödeme ile çalışana ait vergi ve sosyal güvenlik kesintileri dikkate alınır. Kararın yayımlandığı tarihten önce istihdam edilen personel için de bu destekten yararlanabilir, ancak kararın yürürlük tarihinden sonraki istihdam giderleri desteklenir.

Sağlık turizmi ve spor turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının yurt dışında düzenlenen ve “Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi”nde yer alan etkinliklere bireysel veya milli katılımlarına yönelik giderlerinin desteklenmesine ilişkin başvurular, etkinliğin bitiş tarihinden itibaren 6 ay içinde yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları tarafından “Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Fiziki olarak düzenlenen etkinlikler için nakliye, kayıt ücretleri ve stant harcamaları ile yararlanıcıların/işbirliği kuruluşlarının en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı ulaşım giderleri; sanal ortamda düzenlenen etkinlikler için ise katılım ve kayıt giderleri desteklenir. Stant harcamaları; stant alanı, standın tasarımı, konstrüksiyonu, kurulumu ile raf, ışıklandırma, internet, elektrik, temizlik, halı, masa, sandalye gibi stant ile ilgili harcamaları içermekte olup güvenlik,, hostes, ve tercümanlık hizmetine ilişkin harcamaları içermez. Giderlerin desteklenebilmesi için, etkinliğe stant ile katılım sağlanması gerekir.
“Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi (EK-13D)” ne yurt dışı etkinlik eklenebilmesi
için söz konusu etkinliğin;
a) Konusu itibariyle sektörel nitelikli,
b) Uluslararası (katılımcı/ziyaretçi) nitelikli,
c) Stant ile katılım sağlanabilen,
ç) Önceki yıl/yıllardaki performansı değerlendirilebilen
d) Kurumsal bir internet sitesine sahip
olması gerekir.

Yurt dışı milli katılım organizasyonuna yönelik işbirliği kuruluşu veya organizatör tarafından gerçekleştirilen ve “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi”nde yer alan tanıtım harcamaları ile info-stant, gösteri/etkinlik/trend alanına ilişkin giderlerinin desteklenmesi için faaliyet bitiş tarihinden itibaren 6 ay içinde “Milli Katılım Organizasyonunu Tanıtım Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa başvuru yapılır. Fiziki olarak gerçekleştirilen milli katılım organizasyonlarında, organizatör işbirliği
kuruluşları veya milli katılım organizatörlerinin;
a) Organizasyon konusu sektörün tanıtım giderleri,
b) Organizasyon katılımcılarının tanıtım giderleri,
c) Toplam alanı 25 m2’yi geçmemek üzere info-stantlarına ilişkin giderleri,
ç) Katılımcılara kiralanan toplam organizasyon alanının %15’ini geçmemek üzere
gösteri/etkinlik/trend alanına ilişkin giderleri
desteklenir.

Sağlık turizmi ve spor turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının yurt içinde düzenlenen ve “Desteklenen Yurt İçi Etkinlikler Listesi”nde yer alan etkinliklere bireysel katılımlarına yönelik katılım giderlerinin desteklenmesine ilişkin başvurular, faaliyetin bitiş tarihinden itibaren 6 ay içinde “Yurtiçi Etkinlik Katılım Desteği Başvuru Belgeleri ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Bu madde kapsamında nakliye, kayıt ücretleri ve stant harcamaları desteklenir. Giderlerin desteklenebilmesi için, söz konusu etkinliğe stant ile katılım sağlanması gerekir. “Desteklenen Yurt İçi Etkinlikler Listesi ”ne yurt içi etkinlik eklenebilmesi için söz konusu etkinliğin;
a) Konusu itibariyle sektörel nitelikli,
b) Uluslararası (katılımcı/ziyaretçi) nitelikli,
c) Stant ile katılım sağlanabilen,
ç) Önceki yıldaki/yıllardaki/etkinliklerdeki performansı değerlendirilebilen
d) Kurumsal bir internet sitesine sahip
olması gerekir.
“Desteklenen Yurt İçi Etkinlikler Listesi (EK-15B)”ne etkinlik ekleme taleplerinin
etkinliğin başlangıcından en geç 1 (bir) ay önce Bakanlığa iletilmesi gerekir.

Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının istihdam ettikleri personelin, Genel Müdürlükle protokol imzalayan ve “Yetkilendirilmiş Yükseköğretim Kurumları ve Programları” listesinde yer alan Türkiye’de yerleşik yükseköğretim kurumlarından çevrimiçi veya fiziki ortamda alacağı yabancı dil veya sağlık turizmi eğitimine yönelik harcamalarının desteklenmesine ilişkin başvurular sağlık kuruluşu veya sağlık turizmi aracı kuruluşu tarafından, eğitim kuru/programının bitiş tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde “Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. İlgili personele ilişkin eğitim giderlerinin desteklenebilmesi için, personelin söz konusu eğitim programının en az %90’ına katılım sağlamış olması ve ilgili eğitim kurunun/programının başarıyla tamamlandığını gösterir sınavdan veya ortalama başarı puanından geçer not almış olması gerekir. “Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Verecek Kurum ve Kuruluşlarda Aranacak Nitelikler” formunda yer alan nitelikleri haiz yükseköğretim kurumları tarafından; “Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği Başvuru Belgeleri”nin (B) kısmında yer alan belgeler ile birlikte Genel Müdürlüğe protokol imza başvurusu yapılır.

Türkiye’ye getirilen ve Türkiye’de tedavi edilen hastaların uçak bileti giderlerinin desteklenmesine ilişkin başvurular, sağlık kuruluşu veya sağlık turizmi aracı kuruluşu tarafından hastanın sağlık kuruluşuna kaydından itibaren en geç 6 ay içinde “Hasta Yol Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. Ülkeye giriş tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde sağlık kuruluşuna giriş kaydı yapılmayan hastalar, destek kapsamında değerlendirilmez. Hasta yol desteği kapsamında protokol yapmak isteyen sağlık kuruluşu veya sağlık turizmi aracı kuruluşu tarafından, yetkili/yetkililer tarafından tarih kısmı boş bırakılarak imzalanmış “Hasta Yol Protokolü” ile birlikte Genel Müdürlüğe başvuru yapılır. Protokolün Genel Müdürlükçe imza tarihinde ve bu tarihten sonra Türkiye’ye giriş yapan hastaların giderleri desteklenir.

Yurtdışına yönelik olarak gerçekleştirilen ve “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi”nde yer alan faaliyetlere yönelik giderlerin desteklenmesine ilişkin başvurular, ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren 6 ay içinde sağlık turizmi ve spor turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları tarafından “Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. İşbirliği kuruluşunun bu madde kapsamındaki tüm faaliyetleri için, yararlanıcıların ise “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi” nin “özel tanıtım giderleri” kısmında düzenlenen ve yurt dışında gerçekleştireceği faaliyetleri için; faaliyetin başlangıç tarihinden en az 1 ay önce “Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri” ile birlikte Genel Müdürlüğe başvuru yapılır. Ön onay verilmeyen reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri desteklenmez. Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği onayına tabi belgelere ilişkin faaliyetler gerçekleştirilmeden en az 7 gün önce yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları tarafından ilgili Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği’ne bildirim yapılır. Yapılan reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyeti ile doğru hedef kitleye yeterince ulaşılması, uygun bir organizasyon mekanının seçilmesi ve tanıtım amaçlı mesajın etkin iletişim yöntemleri kullanılarak verilmesi, bu madde kapsamındaki desteklerden yararlanılması açısından esastır. “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi” nin “özel tanıtım giderleri” kapsamında, organizasyonun gerçekleştirilmesi için gerekli giderler desteklenir. Bu Genelgenin 28. Maddesi kapsamında desteklenen sektörel internet portalına üye olacak yararlanıcılar için ilgili portalı işleten ihracatçı birliği tarafından “Sektörel İnternet Portalına Üyelik Ön Onay Başvuru Belgeleri” ile birlikte Genel Müdürlüğe ön onay başvurusu yapılır. Ön onay verilmeyen yararlanıcıların sektörel internet portalına üyeliği gerçekleştirilmez.

Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının, yurt dışı birimlerinin Kararda belirtilen giderlerinin desteklenmesine ilişkin başvuruları, ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren en geç 6 ay içinde “Birim Desteği Başvuru Belgeleri” ile incelemeci kuruluşa yapılır. Brüt kira gideri kapsamında, birime ilişkin vergi/resim/harç dahil olmak üzere alan kirasına yönelik harcamalar desteklenir. Kiralama hizmetinin paylaşımlı ofis hizmeti sunan bir şirketten alınması durumunda, ofis kullanımına yönelik harcamalar brüt kira gideri kapsamında değerlendirilir. Yararlanıcı/işbirliği kuruluşu tarafından doğrudan ya da yurt dışında faaliyet gösteren şirketi tarafından açılan birimlerin bu destek unsurundan yararlanabilmesi için Türkiye’deki yararlanıcı/işbirliği kuruluşu ile yurt dışındaki şirket arasında organik bağın olması gerekir. Organik bağ aşağıda sayılan koşullardan birinin sağlanması halinde oluşmuş sayılır:
a) Yararlanıcının/işbirliği kuruluşunun tüzel kişilik olarak yurt dışındaki şirkete en az %51 oranında ortak olması,
b) Yararlanıcının en az %51 hissesine sahip ortak veya ortaklarının yurt dışındaki şirkete en az %51 oranında ortak olması,
c) Yararlanıcının halka açık olması halinde; halka açık kısmı düşüldükten sonra kalan kısmın en az %51’ine sahip ortak ya da ortakların yurt dışındaki şirkete en az %51 oranında ortak olması.
Şirketin çoğunluk hissesinin yerli ortaklara ait olması kaydıyla kurulabilmesi zorunluluğunun bulunduğu ülkelerde, geri kalan hissenin tamamının destek kapsamında bulunan yararlanıcıya ya da yararlanıcıya ait hissenin en az %51’ine sahip ortak/ortaklara ait olması gerekir. Yurt dışı şirketin, Türkiye’deki yararlanıcı/işbirliği kuruluşunun kuruluş tarihinden sonra açılmış olması gerekir. Ancak, daha önce organik bağın olmadığı yurt dışındaki şirkete ortak olunması veya yurt dışındaki şirketin hisselerinin tamamının veya bir bölümünün Türkiye’deki yararlanıcı/işbirliği kuruluşunun kuruluş tarihinden sonra satın alınması halinde, yurt dışı şirketin yararlanıcıdan/işbirliği kuruluşundan sonra kurulmuş olması şartı aranmaz. Destek kapsamında bulunan ve destek ödemeleri devam eden birimlerin kira sözleşmelerinin değişmesi durumunda yeni kira sözleşmesi ilgili Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğince onaylandıktan sonra, yeni sözleşmeye göre yapılan ödemelere dair destek başvurusuyla birlikte ilgili yararlanıcı/işbirliği kuruluşu tarafından incelemeci kuruluşa iletilir. Destek kapsamında alındıktan sonra faaliyetine son verilen birim; kapandığı ya da organik bağın sona erdiği tarihten itibaren 1 ay içinde yararlanıcı/işbirliği kuruluşu tarafından incelemeci kuruluşa ve ilgili Ticaret Müşavirliğine/Ataşeliğine bildirilir. Bildirimin yapılması halinde söz konusu birim, kapandığı ya da organik bağın sona erdiği tarihten önceki dönem için destekten yararlanır. Ödeme belgesinde kira ödemesinin hangi aya ait olduğunun belirtilmesi gerekmekte olup bu hususun belirtilmemesi durumunda, konuya ilişkin ödemelerin hangi aya ait olduğuna dair kiraya verenden alınan yazının incelemeci kuruluşa sunulması gerekir. Farklı adreslerde faaliyet gösteren her bir birim, ayrı birimler olarak değerlendirilir. Yeni açılacak birimler, kapanan birimlerin devamı olarak değerlendirilmezler. Yararlanıcı/işbirliği kuruluşu, kararın yayım tarihinden önce açmış olduğu birimleri için de bu destekten yararlanabilir. Alt kiralamanın bu destek kapsamında değerlendirilmesi mümkündür.

Sağlık turizmi yararlanıcılarının ve işbirliği kuruluşlarının, yurt dışından kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla düzenleyecekleri yurt içi eğitim ve tanıtım etkinliklerine ilişkin giderlerin desteklenebilmesi için etkinliğin başlangıç tarihinden en az 1 ay önce “Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri” ile birlikte Genel Müdürlüğe ön onay başvurusu yapılır. Ön onay verilmeyen etkinlikler desteklenmez. Bu kapsamda desteklenecek giderler aşağıdaki gibidir:
a) Organizasyonu yapan işbirliği kuruluşunun ve organizasyona iştirak eden yabancı
kurum/kuruluşların en fazla 2 (iki) temsilcisinin ekonomi sınıfı ulaşım ve transfer giderleri,
b) Organizasyonu yapan işbirliği kuruluşunun ve organizasyona iştirak eden yabancı
kurum/kuruluşların en fazla 2 (iki) temsilcisinin kişi başına günlük 1.800 TL’ye kadar olan
konaklama (oda ve kahvaltı) giderleri,
c) Tercümanlık giderleri,
ç) Organizasyon giderleri (yer kirası, ilgili teknik araç ve gereçlerin kira giderleri),
d) Görsel, yazılı ve işitsel tanıtım giderleri
e) Halkla ilişkiler, danışmanlık ve eşleştirme hizmet giderleri
f) Katalog, broşür ve tanıtım malzemeleri giderler

Ürün yerleştirme giderlerinin desteklenebilmesi içim harcama yapılmadan önce “Ürün Yerleştirme Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri” ile birlikte Genel Müdürlüğe ön onay başvurusu yapılır. Ön onay verilmeyen ürün yerleştirme giderleri desteklenmez. Yapılan ürün yerleştirme faaliyeti ile doğru hedef kitleye yeterince ulaşması, uygun bir filmin/dijital oyunun seçilmesi ve tanıtım/pazarlama amaçlı mesajın etkin iletişim yöntemleri kullanılarak verilmesi bu madde kapsamındaki desteklerden yararlanılması açısından esastır.

Sağlık turizmi veya spor turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren işbirliği kuruluşları tarafından düzenlenen, yol hariç en fazla 10 gün süreyle gerçekleştirilecek ticaret ve alım heyeti programlarına yönelik giderlerin desteklenebilmesi için programın başlangıç tarihinden en az 2 ay önce “Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri” ile birlikte Genel Müdürlüğe başvuru yapılır. Ön onay verilmeyen heyet programları desteklenmez. Destek başvuruları, faaliyetin bitiş tarihinden itibaren 6 (altı) ay içinde işbirliği kuruluşu tarafından “Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Destek Ödemesi Başvuru Belgeleri” ile birlikte incelemeci kuruluşa yapılır. İşbirliği kuruluşunca fiziki ortamda düzenlenen ticaret veya alım heyeti organizasyonu kapsamında her bir organizasyonun genelge kapsamında belirtilen giderleri desteklenir.